Evenimente

Inspirăm viitorul astăzi!

„Arta nu urmăreşte reprezentarea unui lucru frumos, ci frumoasa reprezentare a unui lucru.” (Immanuel Kant)

Din Dorohoi, lumea se cucerește ușor! Expoziție de pictură dedicată artistului Ion Murariu

„Te-ai întrebat vreodată de ce o pictură faimoasă este mult mai frumoasă decât orice poză sau poster făcut de un fotograf, oricât de bun ar fi? Este posibil ca vopseaua folosită la acea pictură să absoarbă, să stocheze și să emane calitățile energiei inimii pe care artistul a avut-o la conceperea ei, cât și inspirația de moment a creației lui.” (Richard Gordon)

Casa Municipală de Cultură Dorohoi vă invită la expoziția de pictură dedicată artistuluidorohoian Ion Murariu, un maestru recunoscut al plasticii românești contemporane și un veritabil „creator” de școală. Lucrările sale se vor regăsi la Galeria de artă „Minerva”, aflată în incinta Casei Municipale de Cultură Dorohoi. Expoziția va fi deschisă în perioada 6 august-18 septembrie 2020 și poate fi vizitată de luni până vineri, în grupuri de maxim 5 persoane, între orele 11:00 – 15:00.

Ion Murariu afirma că „arta mare, arta valabilă se inspiră din marea natură, din ființa omenească, din gândurile ei”. Veți regăsi în expoziția aceasta lucrări de excepție care deschid calea către simbolurile permanenței. Pornind de la ciclul păcii, surprins în simbolul porumbelului – simbolul păcii și al Duhului Sfânt – dar și al Mielului Jertfit – simbolizând inocența, până la tablourile închinate succesiunii anotimpurilor, Murariu reușește să surprindă o spiritualitate pur românească, ce nu poate fi izolată nici spațial, nici temporal. 

El pleacă de la ideea că „așa cum anotimpurile nu au sfârșit și așa cum pacea va fi un ideal pentru omenire și istoria și morala, dar mai ales arta exprimă această duplicitate. De asemenea, eu văd omul, în esența lui: bun sau rău. Sunt aici lucrări în care ființa umană are toate elementele din care rezultă că este o ființă sinistră, grotescă”. 

Ceea ce frapează în momentul în care pătrunzi în acest univers pictat de Ion Murariu este conștientizarea faptului că deși opera de artă se naște într-un mod tainic, din artist, odată desprinsă de el, aceasta devine ea însăși o personalitate, dobândind o viață autonomă. Prin urmare, lucrările din această expoziție, stăpânesc niște forțe active, creatoare. Opera de artă trăiește, acționează și participă la crearea atmosferei spirituale. 

Vă invităm să pășiți într-un spațiu care va trezi, cu siguranță, vibrații de înalte frecvențe ale energiei inimii din momentul creației, operele lui Ion Murariu impresionând prin vibrația culorilor și a pensulei și prin compoziția figurativă.

Aș vrea, de asemenea, să le mulțumesc Mirunei Moruzi, lui Bogdan Herghiligiu și lui Eduard Dumitru pentru implicarea și dedicarea de care au dat dovadă în pregătirea acestei expoziții. (manager Casa Municipală de Cultură Dorohoi, Emanuela Chitic Ciurciun)

Film documentar cu ocazia ZILEI INTERNAȚIONALE A IEI realizat de Casa Municipală de Cultură Dorohoi

La 24 iunie românii sărbătoresc nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor sub denumirea de Drăgaica sau Sânzienele. Începând cu anul 2013 în România și în comunitățile românești din întreaga lume este marcată la această dată ,,Ziua Internațională a Iei”, bluza tradițională devenind un adevărat simbol de țară.

Casa Municipală de Cultură Dorohoi a pregătit cu acest prilej un film documentar prin care surprinde un adevărat tezaur de frumusețe constituit din portul popular românesc, așa cum s-a conturat el în tipuri și variante. În elaborarea acestui documentar am pornit de la o colecție de diapozitive, aflate în patrimoniul instituției, adunate sistematic de-a lungul mai multor ani din toate zonele etnografice ale țării.

Am considerat că din când în când e bine să ne amintim de trecut. Există o adevărată istorie nescrisă, rămasă în memoria generațiilor. Toate popoarele au un trecut, dar al nostru parcă e mai de poveste. Proiectul nostru și-a propus să aducă-n atenția dumneavoastră, un timp pe când oamenii parcă trăiau mai intens anumite stări spirituale și erau mai dulci în comportament. Exista o vreme când oamenii aleși reușeau să lase semne și pe când lumea era ordonată altfel: se cânta și se dansa într-un moment priveligiat, la bucurii, împlinire socială sau bogăție. Acele timpuri dezvăluie orizonturi luminoase, deschid calea vieții adevărate, definesc schimbarea profundă a omului.

Ia românească reprezintă simbolul a tot ce este viu în tradiția noastră. Ea dă dovada unei inspirații curgătoare, deoarece se înmoaie și dă rod după cum sunt oamenii. Este o oglindă a sufletului. Simbolurile și gândurile se împletesc pe pânza albă asemenea unui cântec. Din păcate, astăzi puțini mai ”cântă” din suflet, poate pentru că nu le mai cântă sufletul.

Proiectul inițiat de Casa Municipală de Cultură Dorohoi și-a propus transfigurarea istoriei iei românești într-un simbol creionat în imaginea unui copac. Acesta își are rădăcinile adânc înfipte în trupul neamului și de acolo își ia vigoarea pe care o dezvăluie oamenilor. Rădăcinile copacului răscolesc adâncurile și se împlântă. Noi, generația noastră, suntem ramurile și frunzele care pornesc spre lumina cerului.

”Copacul” adună lumea și o leagă. Este o adevărată împletitură cerească, iar prin înodăturile sale urcă spiritul ce își ia vlaga din trup. Drumul iei, văzut astfel, poartă pecetea firii omenești asemenea scării lui Iacov, iar prin acest,, copac ” se poate vedea la capătul lumii.

Mesajul proiectului nostru este acesta: nu purtați haina străbunilor ca pe o mască, goală de orice substanță. Nu purcedeți încotro vă duce drumul, ci mergeți acolo unde nu este nici o cărare și lăsați o urmă!

ELOGIU FRUMUSEȚII UITATE A VIEȚII – SĂRBĂTOAREA NAȚIONALĂ A PORTULUI TRADIȚIONAL DIN ROMÂNIA

Pentru marcarea acestei zile, Casa Municipală de Cultură Dorohoi organizează o expoziție de costume tradiționale românești din zona Moldovei și Bucovinei, care se va desfășura în incinta instituției, într-un spațiu aflat în proces de pregătire a unui muzeu-atelier de artă și meșteșuguri populare. Organizatorii proiectului își doresc ca prin acest demers să aducă un elogiu acestei importante mărturii culturale a poporului român precum și precursorilor care au făurit aceste straie cu poveste, ce reușesc să însumeze toată credința, magia și iubirea pentru frumos a românilor.

Evenimentul poartă un mesaj de dăinuire în timp a personalității și gustului artistic al oamenilor din zona noastră: să nu dăm uitării de unde am plecat și unde ne vom întoarce. Motivele populare regăsite în aceste costume tradiționale, romburi, spirale, flori, spicele de grâu, alegerea culorilor, croiul cămășilor, reprezintă personalitatea unică a neamului nostru, precum și individualitatea și creativitatea artistică a meșteșugarilor români, fiecare piesă a costumului fiind un unicat, având propria personalitate, deoarece avea un creator unic.

 Nu moartea înaintașilor reprezintă marea pierdere a vieții noastre spirituale și culturale, ci ceea ce permitem să moară în noi în timp ce noi trăim. Costumele tradiționale reprezintă obiectul cel mai apropiat de corp, cu alte cuvinte, este „a doua piele a omului”; cea care l-a însoțit  de-a lungul istoriei, în momentele cele mai importante ale trecerii prin viață: nașterea, botezul, logodna, nunta, moartea. Exista chiar și o cămașă, țesută după un ritual strict, pentru vremuri de răspântie sau molime, care puteau strica echilibrul vieții, numită cămașa ciumei.  Acum parcurgem împreună o  nouă etapă a existenței neamului nostru: băjenia. Depinde doar de noi ce vom face și cum vom reacționa cu timpul și vremurile ce ne-au fost date.

Mulţumim celor care ne-au sprijinit în demararea acestui proiect, tuturor celor care ne-au oferit costumele populare regăsite în expoziție, fotografului Nacu Marian Gabriel, Primăriei Municipiului Dorohoi pentru susținerea acordată, magazinului Super Splendid pentru manechinele oferite.

Inițiatorii și coordonatorii acestui eveniment : director Casa Municipală de Cultură Emanuela Chitic Ciurciun, referent Miruna Andreea Moruzi, referent Mihai Eduard Dumitru, referent Bogdan Herghiligiu.

Manifestările dedicate Zilei de 24 ianuarie

Manifestările dedicate Zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române vor continua și pe 25 ianuarie, Dorohoiul găzduind o serie de manifestări dedicate împlinirii a 161 de ani de la Unirea Prinicipatelor Române.
În preambulul evenimentelor prin care va fi celebrat actul istoric de la 24 ianuarie 1859, începând cu ora 09:00, la Catedrala ,,Adormirea Maicii Domnului’ va avea loc o scurtă ceremonie religiosă dedicată eroilor neamului românesc.
Manifestările programate la Cinematograful ,,Melodia’’ vor începe la ora 10:30 cu discursul domnului primar ing. Dorin Alexandrescu, urmând a susține intervenții prof. univ. dr. Ștefan Purici, prorectorul Universității ,,Ștefan cel Mare’’- Suceava, conf. univ. dr. Florin Pintescu, prodecanul Facultății de Istorie și Geografie – Suceava, prof. dr. Vasile Adăscăliței – Dorohoi și prof. Constantin Cojocaru – Botoșani.
Participanții la simpozion vor avea parte de o surpriză muzicală susținută de Ansamblul ,,Mugurelul’’, conducere muzicală – prof. Dupu Marcel.
Ziua aniversară se va încheia la ora 13:00, cu depunerea de coroane de flori la bustul lui Mihail Kogălniceanu.

“Maria, Regina României”

“Maria, Regina României”, un film bazat pe fapte reale, în regia lui Alexis Sweet Cahill, va ajunge la Dorohoi cu ocazia celebrării a 161 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Primăria municipiului Dorohoi invită toți dorohoienii să vizioneze cel mai așteptat film începând de vineri, 24 ianuarie 2020 – ora 13:00; sâmbătă – ora 16:00 și duminică – ora 14:00, la Cinematograful ,,Melodia’’, intrarea fiind liberă.
“În esenţă, acest film este povestea unei femei hotărâte ce devine eroina unei întregi naţii“, a declarat regizorul.
Filmul, bazat pe evenimente reale, deschide porţile către partea nevăzută ori prea puţin ştiută a unui moment ce a marcat cu adevărat destinul unei ţări ce se voia reîntregită, precizează comunicatul citat.
Scenariul se sprijină pe informaţii din jurnalul Reginei, articole din presa vremii, dar şi pe declaraţii ale politicienilor acelor ani.
Filmul prezintă zbuciumul unei regine ce se identifică cu durerea şi nevoile unei ţări aflate în război, în pericol de a-şi pierde integritatea şi graniţele. Redă un moment istoric crucial, primăvara anului 1919 – Conferinţa de Pace de la Paris. Personaj cheie, iubit, controversat, dar şi invidiat, Regina Maria a ştiut să îşi folosească toate atuurile pentru împlinirea unui mare vis: România Mare, se arată în comunicatul citat de Agerpres.
Filmările au avut loc în România şi Franţa. Au fost puse în valoare locaţii autentice precum: Palatul Cotroceni, Castelul Peleş, Quai d’Orsay din Paris, iar în post-producţie au fost recreate zone din Calea Victoriei, Gara de Nord, Gare de Lyon, Place Vendome, aşa cum arătau în 1919.

%d blogeri au apreciat: