Legende și tradiții despre Sfântul Gheorghe, din Moldova
Frescă reprezentând pe Sfântul Gheorghe omorând balaurul – Artur Verona din patrimoniul Casei Municipale de Cultură Dorohoi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință (Sângiorz, Sânjorz, SânGiorgiu, Sân-Georz), sărbătorit la data de 23 aprilie, este recunoscut în popor ca fiind cel care a ucis balaurul. Dacă s-ar aprecia importanța sfinților după numărul legendelor, al credințelor…
Despre Florii și muguri de speranță… Tradiții și obiceiuri populare din zona Dorohoiului
Intrarea Domnului în Ierusalim reprezintă ultima duminică din Postul Mare și poartă denumirea în tradiția românească de Duminica Floriilor, sau Duminica Vlăstarilor (în Suceava), în amintirea ramurilor înflorite cu care a fost întâmpinat Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim. În tradiția românească sărbătoarea vine cu un rezervor uriaș de apă vie al spiritualității și vieții…
Despre Singurătate…
„Dacă rămânea singur într-o pustietate înfiorătoare, se socotea mai mult decât un om ; era un templu…” (G.K. Chesterton) Citind zilele acestea doar gânduri, idei și articole din categoria #StămAcasă sau despre regăsirea programului vieții în contextul pandemiei, mi-am amintit o frază ce datează din jurul anului 1770 și care a circulat mult pe la noi,…